EMDR: una tècnica eficaç per al tractament dels traumes i l’ansietat

Conegueu la tècnica que pot canviar de vida, abordant temes com traumes i ansietat de manera eficaç.

Què és EMDR? Un enfocament de la psicologia i la tècnica EMDR

El significat d’EMDR

L’EMDR és l’acrònim en anglès de Eye Movement Desensitization and Reprocessing, que en castellà significa dessensibilització i reprocessament a través dels moviments oculars. És una teràpia desenvolupada per ajudar les persones a superar els efectes psicològics de les experiències traumàtiques. Aquesta teràpia es pot aplicar en un ampli ventall de problemes emocionals i psicològics, no només limitant-se al trauma.

Què és la teràpia EMDR

La teràpia EMDR és un enfocament innovador que utilitza moviments oculars per a ajudar el cervell a processar records traumàtics. Durant les sessions de EMDR, et guiaré en moviments dels ulls específics mentre et demano que et concentris en les sensacions, emocions o imatges associades amb un esdeveniment traumàtic. Aquest procés ajuda el cervell a processar aquests records de manera saludable, disminuint el seu impacte negatiu i permetent-te avançar.

L'efectivitat de la Teràpia EMDR segons l'OMS

EMDR com a tractament per al trauma

L’Organització Mundial de la Salut (OMS) recomana EMDR com un tractament eficaç per al trauma. Aquesta organització respecta i valora les evidències científiques, de manera que el seu suport parla molt de l’efectivitat de la teràpia EMDR. Amb EMDR, és possible processar i alliberar records traumàtics, cosa que pot provocar una disminució dels símptomes i un augment general del benestar.

EMDR per al tractament de l’ansietat i la depressió

A més del trauma, l’EMDR també s’ha demostrat eficaç en el tractament de l’ansietat i la depressió. Mitjançant moviments oculars, és possible reduir els símptomes d’ansietat, les respostes de por i les preocupacions obsessives. Això pot donar lloc a una millora general de la vostra qualitat de vida.

Necessites algú amb qui parlar? Estic és aquí per a escoltar-te.

El mètode EMDR: un procés pas a pas

La teràpia EMDR segueix una estructura acuradament dissenyada per assegurar -se que s’aborda cada aspecte de la memòria traumàtica. El procés comença amb la identificació del problema, la preparació del pacient per al processament i, després, el processament de la memòria. Aquest últim es fa mitjançant moviments d’ulls dirigits que ajuden el cervell a treballar a través d’una memòria d’una manera sana i terapèutica.

Tot i que els moviments oculars són la característica més coneguda de la teràpia, en realitat només forma part d’un enfocament més complet que inclou els passos següents:

  • Història clínica i preparació: abans de començar amb la teràpia EMDR en si, és important realitzar una avaluació completa per comprendre la vostra història, la vostra situació actual i els vostres objectius per a la teràpia. En aquesta fase, també us mostraré algunes tècniques d’auto -gestió emocionals per preparar -vos per al processament de records.
  • Identificació: identificarem quins són els records o situacions actuals causen dificultats. Aquests es converteixen en els "blancs" per a la teràpia EMDR.
  • Desensibilització: Durant aquesta etapa, us guiaré en la realització dels moviments dels ulls específics, mentre us demano que us concentreu en la memòria o en la situació objectiva. L’objectiu és reduir l’angoixa associada a aquests records o situacions.
  • Instal·lació de creences positives: un cop reduïda l’angoixa, treballarem per reforçar les creences positives sobre tu mateix. Per exemple, si una memòria traumàtica us ha fet creure que "sóc feble", treballaríem per instal·lar la creença que "sóc fort i capaç".
  • Exploració corporal: A continuació, us demano que us concentreu en qualsevol sensació que pugueu tenir al vostre cos mentre penseu en la memòria o la situació objectiva. Si hi ha alguna tensió o malestar, utilitzem més moviments oculars per ajudar a processar aquestes sensacions.
  • Tancament: al final de cada sessió, ens assegurem que us sentiu equilibrat emocionalment i segur. Si cal, podem revisar les tècniques d’auto -gestió emocionals apreses en la fase de preparació.
  • Reevaluació: Al començament de la propera sessió, revisarem els vostres avenços junts i determinarem els propers passos del tractament.

Aplicacions EMDR: tractar traumes i molt més

A més dels traumes, l'EMDR pot ser un tractament eficaç per a diversos trastorns o símptomes, inclosos:

  • L'ansietat, la claustrofòbia i l'agorafòbia: la teràpia EMDR us pot ajudar a processar les experiències subjacents que alimenten la vostra ansietat i desenvolupen noves maneres de respondre a situacions que provoquen les vostres pors.
  • Fòbia social, hipocondris, TOC i obsessions: si les seves pors o preocupacions impedeixen viure la vida que desitgeu, la teràpia EMDR pot ser una opció de tractament eficaç.
  • Depressió i insomni: quan es processen les experiències doloroses que poden contribuir a la vostra depressió o dificultats per a dormir, la teràpia EMDR us pot ajudar a trobar alleujament.
  • Trastorns de menjar i sexualitat: tant si es tracta d'una relació problemàtica amb els aliments com amb els reptes de la vostra vida sexual, la teràpia EMDR us pot ajudar a explorar i abordar les arrels d'aquests problemes.
  • Joc patològic i addiccions: la teràpia EMDR pot ser un component útil d'un pla de tractament integral per a les addiccions, ajudant-vos a processar experiències traumàtiques o estressants que puguin alimentar el vostre comportament addictiu.
  • Fibromiàlgia i trastorns psicosomàtics: la teràpia EMDR pot a gestionar millor el dolor i l'estrès, components clau en condicions com la fibromiàlgia i altres trastorns psicosomàtics.
  • Duel patològic i dependència emocional: si es tracta de la pèrdua d'un ésser estimat o lluitant amb la dependència emocional, la teràpia EMDR pot eines per afrontar aquests reptes d'una manera saludable.
  • La simptomatologia psicòtica i el trastorn de la personalitat: la teràpia EMDR pot ser un component valuós d'un pla de tractament integral per a aquests i altres reptes de salut mental.
  • Qualsevol mena de malestar psicològic, falta de significat o estrès: independentment del que estiguis passant, la teràpia EMDR ofereix un espai segur i de suport per explorar les teves experiències, processar les seves emocions i desenvolupar noves maneres d'afrontar el món.

Des d'avui puc començar a ajudar-te com a psicòloga especialista en Teràpia EMDR

Preu de la Teràpia EMDR

SESIÓN INDIVIDUAL

70 €

SESIÓN DE PAREJA

80 €

Consulta aquí les preguntes freqüents sobre EMDR

Nombrosos estudis han demostrat que l’EMDR pot ser eficaç en el tractament de la PTSD i d’altres trastorns relacionats amb el trauma. No obstant això, com en totes les formes de teràpia, l'eficàcia pot variar en funció de l'individu i de la naturalesa específica del seu trauma.

L’EMDR es considera un tractament segur. Tot i això, algunes persones poden experimentar emocions intenses o reviure esdeveniments traumàtics durant la teràpia, cosa que pot ser angoixant. És important realitzar teràpia amb un terapeuta qualificat.

Una sessió EMDR pot durar entre 60 i 90 minuts, però això pot variar segons l’individu i la naturalesa del seu trauma.

El nombre necessari de sessions pot variar segons la persona i la naturalesa del trauma. Algunes persones poden veure resultats després d’unes quantes sessions, mentre que d’altres poden necessitar teràpia durant diversos mesos.

Sí, l’EMDR es pot utilitzar amb nens i adolescents. De fet, s’ha demostrat eficaç en el tractament dels traumes en els joves.

Si bé la teràpia cognitiva comportamental se centra en canviar pensaments i comportaments negatius, EMDR se centra en ajudar els pacients a processar i desensibilitzar els records traumàtics. Tots dos poden ser eficaços per tractar la PTSD i altres trastorns relacionats amb un trauma.

L’EMDR és generalment segura, però pot provocar emocions intenses o tornar a memòries traumàtiques vives durant la teràpia. Alguns pacients poden experimentar molèsties, inquietuds o canvis en el son. Sempre és important parlar de qualsevol efecte secundari amb el terapeuta.

L'EMDR és una teràpia complexa que ha d'administrar un terapeuta certificat a EMDR. No es recomana provar EMDR pel vostre compte.

Abans d'una sessió d'EMDR, és important establir una bona comunicació amb el terapeuta. Hauríeu de sentir-vos còmodes parlant de les vostres experiències i emocions. A més, és útil tenir tècniques d'autocura i relaxació per utilitzar després de les sessions.

Nombrosos estudis científics donen suport a l'eficàcia de l'EMDR en el tractament del trastorn de l'estrès posttraumàtic i d'altres trastorns relacionats amb el trauma. L’American Psychiatry Association i l’Organització Mundial de la Salut reconeixen l’EMDR com un tractament eficaç per a la PTSD.